Inleiding
In 2023 stonden de volgende speerpunten voor de dienst Bedrijfsvoering centraal:
- Een steeds betere bedrijfsvoering voor de gemeente en de Haagse burgers;
- De basis op orde brengen, door onder andere achterstallig onderhoud in te halen op het gebied van ICT;
- De gemeentelijke dienstverlening verbeteren door bijvoorbeeld processen te verbeteren en systemen te ondersteunen;
- Werken aan een inclusieve organisatie, door bijvoorbeeld meer in te zetten op vaste formatie in het personeelsbestand.
Een steeds betere bedrijfsvoering voor de gemeente Den Haag en de Haagse burgers
2023 was het eerste volledige jaar voor de nieuwe dienst Bedrijfsvoering sinds de reorganisatie in april 2022. Sindsdien werken we actief aan een steeds betere bedrijfsvoering. De eerste resultaten zien we hiervan al terug. Zo heeft de gemeente dit jaar de zogenoemde ‘onboarding award’ gewonnen. We kregen deze prijs voor het nieuwe gemeentebrede onboardingprogramma dat in 2023 van start is gegaan. In dit programma willen we alle nieuwe medewerkers een warm welkom heten.
Als investering in een aangename en veilige werkomgeving hebben we het programma Werkomgeving opgezet. Hiermee werken we aan de zorgen over de sfeer en werkwijze binnen de gemeentelijke organisatie. Ons streven is een organisatie te zijn die medewerkers de professionele ruimte biedt om te doen wat nodig is, met voldoende ruimte voor medezeggenschap en participatie van medewerkers. We gaan samen verder bouwen aan een organisatie waar we allemaal trots op zijn en graag werken.
Er is gewerkt aan het verduurzamen van onze panden. Zo is er gekeken naar de temperatuur in de panden en het optimaliseren van de insteltijden van klimaatinstallaties. Ook is gekeken naar de verlichting volgens de openingstijden van de kantoorpanden. Met deze acties hebben we belangrijke stappen gezet in het verder verduurzamen van de gemeentelijke kantoorpanden.
De basis op orde brengen en de gemeentelijke dienstverlening verbeteren
Informatisering & Automatisering (I&A) biedt de gemeente expertise over data, informatieveiligheid, gegevensbescherming, informatiebeheer en digitale innovatie. Deze expertise moet aan steeds hogere eisen voldoen omdat de wettelijke verplichtingen uitbreiden en er steeds meer digitale dreigingen op de gemeente afkomen. Daarom hebben we meegedaan aan een grootschalige oefening op het terrein van cyber, ISIDOOR. Daarnaast wordt een inhaalslag gemaakt om aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) te voldoen en is er een Wet open overheid (Woo)-programma om informatie openbaar te maken. Het gaat hier om de actieve openbaarmaking. Vanzelfsprekend heeft ook de passieve openbaarmaking in de Woo alle aandacht gehad dit jaar. Verder werkt de gemeente steeds meer met nieuwe technologie, zoals AI en gebruikt deze met aandacht voor privacy en digitale rechten.
Bij de uitrol van het Masterplan IT is, naast de modernisering van het applicatielandschap, de IT-
infrastructuur zodanig verbeterd dat bezoekers aan het stadhuis toegang hebben tot veilig wifi. Tot slot heeft de gemeente een nieuwe website gekregen, met daarin een applicatie voor vergunningsverlening. Zo is de gemeente voorbereid op de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Werken aan een inclusieve organisatie
De gemeente wil een inclusieve organisatie zijn. Daarom is in 2023 verder uitvoering gegeven aan de ambities zoals die zijn verwoord in de raadsmededeling (RIS309079) hierover. Daarnaast hebben we een programma Werkomgeving ingericht als investering in een prettige en veilige werkomgeving. Tot slot willen we meer werk maken van vaste formatie in het personeelsbestand. Met onder meer versterking van de recruitmentorganisatie en de inzet op interne mobiliteit hebben we dat willen bereiken.