Groenbeheer (artikel 12 BBV, 1d)
Groen draagt bij aan de kwaliteit van leven en aan klimaatadaptatie. In de Agenda groen voor de stad (RIS294705) staat het kader voor het groenbeleid van de gemeente. In 2020 is de nota Stadsnatuur in de raad vastgesteld (RIS305825). In deze nota wordt ingegaan op de ambities vanuit de Agenda Groen voor de stad. Het gaat om verbetering van biodiversiteit in de hele stad.
Uit de beschikbare middelen voor beheren en onderhouden van het openbaar groen in de stad voert de gemeente het volgende uit:
Stadsbomen
Bomen zorgen voor leefkwaliteit in de stad. We hebben het doel vastgesteld om 5% meer kroonoppervlak te realiseren in de periode tot en met 2030 om zo de leefkwaliteit in de stad te verhogen (RIS307827). Daarvoor zijn veel acties uitgevoerd. Een van de acties om tot ‘meer blad voor de stad’ te komen is het aanplanten van extra bomen. Met de concrete locaties uit kansenstudies zijn in 2023 al meer dan 100 extra stadsbomen aangeplant. Zo hebben veel grotere bomen van de eigen kwekerij een nieuwe plek in de Schilderswijk en Groente-en Fruitbuurt gekregen. Ook in andere delen van de stad zijn via vergroeningsprojecten 22 extra bomen geplant. Dit is o.a. gebeurd aan de Reuzenreigerlaan, Benteloostraat en Campanulastraat.
Meer kroonoppervlak krijgen we ook door het verbeteren van groeiplaatsen van bestaande bomen. Dit is bijvoorbeeld gedaan aan de Ruychrocklaan, Donau, Leyweg en Escamplaan/Monnickendamplein. Dit gaat veelal om werk met werkprojecten.
Ons doel ‘meer blad voor de stad’ is in 2023 opnieuw door inwoners, scholen, bedrijven en verenigingen omarmd. Zij hielpen mee met het vergroten van het kroonoppervlak in onze stad door een boom aan te planten. De actie bomenvoordenhaag was een groot succes met het uitdelen van circa 2.100 bomen (1.500 was het doel) en krijgt in 2024 opnieuw vervolg.
Elk jaar vallen stadsbomen uit door ziekten, plagen, storm en ouderdom. De zomerstorm in juli en de extreme warmte en droogte aan het begin van de zomer heeft in 2023 zijn tol geëist. Het ging hierbij om ruim 1.250 stadsbomen. Binnen de beschikbare middelen zijn er circa 1.150 stadsbomen herplant. De lange termijn werkvoorraad (zie uitleg in de Nota Stadsbomen) is daardoor iets opgelopen tot circa 1.250 stuks.
De derde tranche van het populierenvervangingsproject is afgerond. Van de ca 550 onveilige populieren zijn 523 bomen vervangen. Voor 27 bomen is een ontheffing aangevraagd bij de ODH, deze is nog niet verleend.
Het aantal geregistreerde stadsbomen is nagenoeg gelijk gebleven. In 2023 is de methode van meten van kroonoppervlakte nauwkeuriger gemaakt. Dit wordt begin 2024 via de Haagse Groenmonitor met de stad gedeeld.
Stadsnatuur
In 2023 is verder gewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit en functionaliteit van de ecologische verbindingszones om zo de robuustheid ervan te vergroten.
De volgende acties zijn ondernomen om de stadsnatuur te verbeteren:
· Herinrichtingsmaatregelen op diverse locaties in Scheveningse zone, zoals de aanplant van inheems struikgewas, het inzaaien van inheemse bloemenmengsels;
· Aanplant struikgewas en bomen bij de Maiskamp vanwege verwijdering Japanse duizendknoop
· Voor de Ypenburgzone is het beheerplan in de afrondingsfase;
· Aanleg bijenhellingen Duttendel;
· Het onderhoud en herstel van de ondergrondse faunapassages voor kleine (zoog)dieren;
· De aanleg van een bloemenweide aan de Valkenboskade;
· Monitoring stadsnatuur diverse soortgroepen.
Aziatische duizendknopen
De Aziatische duizendknopen zijn o.a. in de grote groengebieden en de Nassaulaan aangepakt. Hierbij is gekozen voor een gecombineerde methodiek van uitgraven, uittrekken en saneren en het monitoren van de ingrepen.
Grote groengebieden
De grote groengebieden zijn belangrijk voor de inwoners van Den Haag als plek voor recreatie, ontspanning en gezondheid. Maar ze hebben ook een essentiële functie voor de stadsnatuur en klimaatadaptatie. In 2023 is gewerkt aan de voorbereiding van een beleidsnota voor de grote groengebieden. Er is intern afgestemd over de opzet van een nota en er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd. De nota wordt in 2024/25 uitgewerkt. Onderdeel hiervan is het opstellen van kaders voor verschillende gebruiksvormen. Ook inrichting, gebruik in brede zin en het beheer van de gebieden krijgen aandacht in de nota.
In de Scheveningse bosjes is een rondwandeling georganiseerd over het bosbeheer waarbij gebruikers en betrokkenen zijn geïnformeerd en informatie is opgehaald. Voor de landgoederen Marlot-Reigersbergen, Meer en Bos, en Clingendael- Oosterbeek is in 2023 gestart met het opstellen van nieuwe beheerplannen. Hiertoe zijn in de eerste twee genoemde landgoederen rondwandelingen georganiseerd met gebruikers en omwonenden. De rondwandeling voor Clingendael-Oosterbeek volgt begin 2024. Het doel van deze wandelingen is het informeren van de gebruikers over het proces en het ophalen van informatie o.a. door kleinschalige enquêtes. Tijdens en na de wandelingen zijn veel positieve reacties binnengekomen.
Westbroekpark, Scheveningse bosjes, Waterpartij
Verschillende projecten zijn uitgewerkt en gerealiseerd:
· De gebiedssignatuur en padenstructuur in de Scheveningse bosjes is vastgesteld, de uitvoering start in 2024.
· Er is gestart met de uitvoering van de maatregelen uit het bosbeheerplan inclusief participatie.
bedragen x € 1.000
Groenbeheer | Begroting 2023 | Realisatie 2023 |
---|---|---|
Programma 9 Buitenruimte | 9.396 | 8.698 |
Programma 14 - Stadsdelen, Integratie en Dienstverlening | 18.420 | 18.842 |
Totaal | 27.816 | 27.540 |